tiistai 5. elokuuta 2014

Sääuutisoinnin sietämätön itsestäänselvyys

Jos olet asunut viime viikot perunakellarissa, et ehkä ole ollut tietoinen, että Suomessa on kesä ja lämmintä. Lehdistölle tämä on kuitenkin jostain syystä uutinen. Isoimmat otsikot aiheesta revittelee tuttuun tapaan iltapäivälehdistö.

"Tukala helle ja troppiset yöt jatkuvat – katso missä tänään on kuuminta"

Miksi ihmeessä katsoisin? Mitä väliä, jos Joroisilla on +31, kun täällä on vain +28? Ja eivätpä muuten ainakaan trooppiset yöt jatku, paitsi tietysti lämmenneen meren äärellä eli Helsingissä, jossa koko Suomi iltapäivälehtien mielestä asuu.

"Suomen säässä pian merkittävä muutos? Atlantilla kehittymässä massiivinen matalapaine"

Jaa että syksyn tullen säässä tapahtuu muutos? Enpä olisi itse arvannut. Hyvä että journalisti selvitti asian. Kaikkihan me olemme maanviljelijöitä, joilla on sadonkorjuuta ajoitettavana. Varsinkin kun sääennusteita ei ole saatavissa missään muualla, kuten Ilmatieteenlaitoksen tai Forecan verkkosivuilla.

Maakuntalehdissä lähiaikojen säät kuitataan yleensä pikku-uutisilla. Ylähyllyssä todetaan, että helle jatkuu vielä sen ja sen verran tai että kohta helpottaa. Miksi? Ei siksi, että tietoa ei olisi seikkaperäisemmin esillä esimerkiksi sääpalveluiden 10 päivän ennusteessa, vaan siksi, että sivu pitää saada täyteen ja ketäpä nyt ei sääuutinen kiinnostaisi.

Sääuutisoinnissa on myös suuren urheilujuhlan tuntua, kun joka vuodenaikaan jokin vuoden tilastoennätys menee rikki.

"Lämpöennätys!"

Todellako? Tarkoitatteko, että kaikkien aikojen mittaustulos, +37,2 astetta celsiusta on rikottu, joka on jo ihan oikea uutinenkin?! Ei suinkaan, vaan että tämän kesän ennätys on pistetty uusiksi Oulussa. Samalla logiikalla lämpöennätysuutisointia voisi harrastaa koko vuoden sivu. "Kevään lämpöennätys meni uusiksi, Pornaisissa +3,2 astetta celsiusta!" "Lokakuun ennätyspakkaset, Ivalossa -2,9 astetta!"

Vielä oma lajinsa on mahdollisilla lämpöennätyksillä spekulointi. Eli siis se ennätys, joka ei ole oikea ennätys ensinkään, vaan urheilutermeissä kauden kärkitulos, voi tulla tai suattaa se olla tulemattakin. "Kesän lämpöennätys vaarassa – viikko alkaa tukalassa helteessä"

Helle on myöskin automaattisesti tukalaa, ei koskaan mukavaa. Paitsi keväällä talven jälkeen, jolloin se hellii. Kolmeakymmentä astetta lähestyttäessä tai pidempään jatkuttuaan helle on kuitenkin vihollinen, josta etsitään pois pääsyä.

Kuumat kelit koettelevat pohjoista kansaa ainoastaan Suomessa. 4.8. Iltalehden lööppi puhui hellepätsistä. Jännä juttu, että Thaimaan tai Turkin +35 astetta ei ole koskaan pätsi vaan jotain ihan muuta. Suomalaista tukaluutta paljon kuumempaan ihanaan lämpöön lähdetään syys-talven kylmiä pakoon, jotka ne ovat ihan oma ennätysten lajinsa. Ennätyspakkasia, -sateita, -tulvia ja -journalistista laiskuutta siis odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti