keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Aihetodisteiden alttarilla


Mitä yhteistä on Vladimir Putinilla, Recep Tayyip Erdoganilla, Donald Trumpilla ja Juha Sipilällä? Kaikkien mielestä lehdistö on syvältä.

Kuka taas edellisistä ei kuulu joukkoon? Trump. Kaikki muut ovat vaientaneet kotimaassaan toimittajia.

Leikki leikkinä, riippuen sanojasta ja näkökulmasta, pääministerimme ja Yleisradion johto ovat korruptoituneita ja läpeensä mätiä tai sitten harmillisten yhteensattumusten summasta on kasvanut jotain elämää suurempaa draamaa.

Kaikki alkoi Juha Sipilän Terrafame-sidoksista. Aiemmin Talvivaarana tunnettu murheenkryyni tarvitsi jälleen lisää rahaa, jotta Kainuussa sijaitseva kaivos voisi yrittää vielä hetken ponnistella kannattavuuden puolelle, toivottavasti ei liikaa ympäristöä pilaamatta. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti marraskuun alussa rahoittaa vielä 100 miljoonalla eurolla Terrafamen toimintaa. Kiusallisen asetelmasta teki se, että kyseisen valiokunnan puheenjohtajana istuu pääministeri Sipilä, jolla on suvun kautta kytköksiä Terrafamen alihankkijoihin. Ei tarvitse kummoista mielikuvitusta, jotta voi hahmottaa kuka Terrafame-rahasta voisi mitenkin hyötyä. Sipilän olisi pitänyt tajuta jäävätä itsensä prosessista, vaikka toistaiseksi mitään väärää ei olekaan todettu tapahtuneen. Sipilälle itselleen esteellisyys-dilemma pälkähti päähän vasta viime lauantaina, kun hän pyysi jälkijättöisesti oikeuskansleria selvittämään asiaa.

Rautalangasta väännettynä: asiaa näyttää pahalta, mutta ei toistaiseksi todistetusti ole sitä.

Tarinan toisessa näytöksessä demokraattisen maamme vapaa tiedonvälitys ryhtyi ruotimaan pääministerin kytköksiä Terrafameen ja oikein olaan takaa. Tämä kirvoitti lantakuormallisen kansalaispalautetta pääministerin postilaatikon juureen, josta suivaantuneena Sipilä lähestyi viikonlopun mittaan Yleisradiota, että jokohan riittäisi asiasta mekastaminen, perskuta. Toive, joka oli joka suhteessa merkillinen ja saattoi vain johtaa lisäsyytöksiin suhmuroinnista ja korruptiosta. Asiasta kertoi Suomen Kuvalehti jutussa, joka on eittämättä ollut tänään keskiviikkona valtakunnan linkitetyin nettiuutinen.

No, ei siinä mitään, kaikkeahan sitä saa pyytää, paitsi että viikonlopun aikaan Yleisradion johdossa kypsyi ilmeisesti päätös siitä, että nyt riittää Terrafame-uutisointi. Kaikki vireillä olevat ohjelmat ja jutut on pistettävä jäihin heti eikä 15. päivä. Ajoitusta on hankala selittää mitenkään muuten, kuin että pääministeri on esittänyt asiassa painavaa noottia Ylen suuntaan, että jos tiedätte mikä teille on hyväksi niin...

Ylen de facto päätoimittaja Atte Jääskeläinen riensi tänään selittämään, että kyse on viattomasti toimituksellisesta linjauksesta, että nyt nämä toimittajankutaleet suoltavat Terrafame-juttua joka tuutista, ja eihän tämä ole vaaterissa enää ollenkaan sen kanssa, että miten vähäpätöisestä asiasta on kyse. Tällaisia linjauksia todella toimituksissa tehdään. Joskus tietyt aiheet eivät ota laantuakseen mediassa ja varsinkaan verkossa, jolloin siihen pistetään johdon linjauksella stoppi. Jääskeläisen meriselityksen voisi ottaa todesta, etenkin kun mitään väärinkäytöstä ei olla todistetusti havaittu.

Väännetään jälleen rautalangasta: ei ole suoria todisteita siitä, että pääministeri olisi vaikuttanut Yleisradion journalistiseen riippumattomuuteen, saati uhkaillut toimittajia tai Yleä rahoituksen leikkaamisella. Meillä ei ole tietoa Sipilän ja Ylen johdon välisestä viestinnästä asian tiimoilta. Tiedämme ainoastaan, että Sipilä oli laittanut "kymmenkunta viestiä yhdelle Ylen toimittajista".

Mutta sitten ovat nämä aihetodisteet. Ensinnäkin ajoitus on Sipilän kaikissa liikkeissä alati pielessä. Yhteensattuma Ylen johdon linjauksen kanssa on myös kovin epäilyttävä. Suomen Kuvalehden mukaan Ylen toimituksia "kiellettiin" käsittelemästä enää Terrafamea ja Sipilän jääviyttä.

Ja ehkä langettavimpana aihetodisteena on toimittaja-mediapersoona Ruben Stillerin saama kirjallinen varoitus 29.11. syystä että tulevan perjantain Pressiklubin aiheena oli juuri "kielletty" Sipilä-kuvio. Nyttemmin varoitus on vedetty takaisin, mutta jos kyse on vain toimituksellisesta linjauksesta, jonka mukaa tarkoitus on käsitellä Terrafame-jupakkaa vain "normaalina uutisasiana normaalien kriteerien mukaisesti", niin Stillerin saama varoitus tuntuu käsittämättömältä ylilyönniltä, jollei taustalla ole jotain pakottavaa vaikutinta. Niin ikään päätoimittaja Jääskeläisen huoli "laillisuusvalvojan työrauhasta" tuntuu omituiselta. Eiköhän valtakunnan oikeuskansleri ole aivan pätevä arvioimaan tapausta, hölistiin mediassa mitä tahansa.

Totuutta asiassa eivät tällä hetkellä tiedä kuin harvat ja valitut. Voi olla, että Sipilä on Atte Jääskeläisen avulla vaientanut Yleisradion toimituksen asiassa, tai voi olla, että mediapaineeseen tottumaton pääministeri kiukkuaa huonosta julkisuudesta ja sattumalta samaan aikaan Ylen johdossa on päätetty mistä lie syistä, että nyt ei keikuteta venettä enempää. Tällä hetkellä konkreettisia todisteita ei näytä olevan suuntaan tai toiseen. Jos pahin skenaario pitäisi paikkaansa, olisi pääministerin lisäksi eronpyynnön syytä jättää myös Ylen ylin johto. Jos taas asia on toisin päin eikä mediaan ole vaikutettu, kärsii Sipilä imagotappion nillittävänä pikkusieluna ja Ylen johto ylireagointiin taipuvana, autoritäärisenä ja valtakunnan mutta myös omien toimittajiensa mielipideilmastosta eristäytyneenä politbyroona.

Eli nyt jäitä hattuun ja tolkkua asiaan. Tosin se totuus pitäisi aikanaan välittää jotenkin kansalle, mutta jos Yleä on kerran kielletty uutisoimasta asiasta....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti